Eerder nieuws

5 tips voor het stoppen van een onderneming

31 december 2021 - Bron: Ondernemersplein
In een eerder blogartikel gaven wij u 5 tips voor het starten van een onderneming. Maar ook bij het stoppen van een onderneming komt veel kijken. Daarom vertellen wij u graag in een paar stappen waaraan u zoal moet denken. 
1. Uitschrijven Kamer van Koophandel
Allereerst moet u zich uitschrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. (Mocht u als ondernemer in aanmerking komen voor een financiƫle ondersteuning van de gemeente op basis van bijstandsverlening, inkomensvoorziening arbeidsongeschiktheid wacht dan nog even met het uitschrijven)
De Kamer van Koophandel geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. Toch is het belangrijk om dit het goed te controleren. U moet namelijk fiscaal afrekenen met de Belastingdienst. Dit betekent dat u de administratie moet afsluiten en de jaarstukken tot en met het einde van uw onderneming moet opmaken. Denk aan eindberekening van de btw en de eindafrekening van de aangifte inkomstenbelasting.

2. Opzeggen verzekeringen, abonnementen en lidmaatschappen
Waarschijnlijk heeft u ook verschillende abonnementen lopen. Ook deze moeten worden opgezegd. Denk bijvoorbeeld aan:
  • bedrijfsverzekeringen
  • vergunningen
  • telefoonnummers
  • domeinnaam & hosting
3. Ga na of u recht heeft op stakingswinst en stakingsaftrek
Als u stopt met uw onderneming moet u de stakingswinst berekenen. Misschien heeft u wel recht op stakingsaftrek. U betaalt dan minder belasting over de stakingswinst. AGO financieel en fiscaal advies kan u hier uiteraard bij helpen en hierover meer uitleg geven.

4. Ontslagvergunning aanvragen 
Heeft u personeel in dienst en moet u deze ontslaan omdat u stopt met uw onderneming? Vraag dan een ontslagvergunning aan bij het UWV en geef dit ook door aan de Belastingdienst.

5. Bewaarplicht administratie
Na beƫindiging van uw onderneming moet u uw administratie minimaal zeven jaar bewaren. De papieren administratie mag u tegenwoordig digitaal opslaan.

Na het stoppen van uw onderneming verdwijnt eventuele aansprakelijkheid niet. U moet bijvoorbeeld nog steeds uw schulden afbetalen. Zorg ervoor dat u alles goed afhandelt.

Contact
Mocht u met uw onderneming willen stoppen en heeft u uw vraagtekens bij bovenstaande uitleg? Wij denken graag met u mee en nemen alle vragen zorgvuldig met u door. Neem contact met ons op.

Laatste nieuwsartikelen

Checklist aftrekposten bij het kopen van uw eerste huis
01 februari 2022
Lees het hele artikel
5 tips voor het starten van een onderneming
31 oktober 2021
Lees het hele artikel
AVG en verwerkersovereenkomst AGO
28 mei 2018
Lees het hele artikel